Kehadiran Hari ini

Pengikut Zul Avanzato

Wednesday, August 11, 2010

Sejarah hidup haiwan kesayanganku,Mr.Xabi Alonso Decaprio..

Masihku ingat..Tahun lepas 2009,bulan 11 seingat ak..Hujan lebat dimusim tengkujuh,banjir melanda dihadapan rumahku...Terkapai kapai seekor anak kucing yang baru berusia 5 tahun..masih baby...Dalam banjir yg hampir menenggelamkan kucing tersebut...bukan kucing parsi,siam atau kyrgistan..Tapi sekadar kucing kampung yg terpisah dengan ibubapanya semasa perpindahan banjir...mungkin......^^....kui kui kui....

Masihku ingat,ak mendakap beliau yang dalam kesejukan,ku layur dengan pemetik api,dan kubaluti dengan kain lusuh bagi memanaskan badannya....ish ish..kesian...ulat bagaikan ghairah menumpang dibadannya....tak berdaya kucing itu....ku berikan namanya,Xabi Alonso decaprio....

Bermulalah detik ceritanya...Asalnya beliau ketakutan bila berjumpa seorang manusia yang agak hensem dan aneh mungkin baginya....tapi,semakin lama semakin jinak dan sering bermain2 didalam rumahku...



Masa semakin pantas..Genap setahun..Hari ini aku bagaikan tidak percaya yang usianya kini mencecah 19 tahun...Aktif mencari makanan didapur,manjanya sekadar untuk menikmati makanan,bukan nasi,tetapi ikan dan keropok...Maju betul Xabi....Bukan calang2 kucing belaan...

Adik bongsuku bukan main aktif dan sayang kepada Xabi..Dipeluknya Xabi sampai Xabi menjadi lembut seperti bukan kucing yang ganas..Xabi seperti menjadi lurus bendul bila dipermainkan budak sekecil 6 tahun....^^





Xabi bukan seperti kucing-kucing yang lain...Tidak pernahku lihat beliau berzina dengan kucing-kucing bergelar nak dara atau cikaro-cikaro...Nak mengorat Betina lain pun tak Berani..Nak bertumbuk dan bercakaran pun selalu kalah..Xabi memang kelakar..Cubalah panggil dia,dia akan buat-buat tak dengar....Tapi korang panggil dia dengan makanan ditangan,wah...siap duk atas riba lol.....^^

Sesungguhnya,haiwan kesayangan Nabi ialah Kucing...hurm....^^

2 comments:

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

Nismo BluebirD said...

Waalaikummussalam..terima kasih berjuta2 atas nasihat dan tips yg diberi..akan sy amalkan dan ambil iktibar..bersyukur sgt2 jika diberi tunjuk ajar..sy budak baru belajar,kalau salah tolong ajarkan..hehehe...wassalam...